Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

De meeste ongevallen bij senioren vinden plaats in de badkamer. Een bad is bij veel senioren erg geliefd maar de instap vormt een groot probleem. Wanneer jij gebruik wil blijven maken van een bad in je badkamer is daar een aantal oplossingen voor. We hebben de oplossingen voor een bad voor je op een rij gezet. Daarbij keken we naar meerdere opties. Ook keken we naar de oplossing wanneer je een ander bad verkiest.

 

De prijzen van aanpassingen voor een bad

We ontvingen meerdere prijzen voor de aanpassing voor een bad die we in onderstaande tabel voor je hebben weergegeven.

Wat voor aanpassing schaf je aan Wat krijg je voor die prijs Wat is de vanaf- prijs van de aanpassing
Een badplank Een zitje in de vorm van een plank wat je op het bad plaatst. Dit kan worden gebruikt om op te zitten of het kan dienen als steun in bad. 125 euro
Een badzitje Een zitje wat je in het bad hangt. Dit zitje geeft net wat meer steun dan de standaard badkuip. Het zitje kan worden verwijderd door een gezinslid wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt 185 euro
Een badlift Een zitje met een lift waardoor je gecontroleerd in bad zakt. Het gaat hier om een mobiel model wat dus kan worden verwijderd wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt. 489 euro
Een instapbad Een bad met een deurtje waardoor je niet meer over een badrand heen hoeft te stappen. 4990 euro
Wandbeugels Beugels die je op de wand plaatst om grip te hebben bij het in en uit bad stappen 95 euro

 

Wanneer je je oude bad wil blijven gebruiken

Je kan natuurlijk kiezen voor opties waarbij je jouw oude bad blijft gebruiken. Daarbij moet je wel rekening houden met een paar zaken. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Ruimte. Er moet genoeg ruimte rondom jouw bad zijn om de aanpassingen te plaatsen. Dat geldt vooral bij een badlift maar uiteraard ook bij zaken als een badlift en een badzitje. Deze worden namelijk om de randen van jouw bad heen geplaatst. Een bad wat volledig zit ingebouwd heeft deze ruimte niet altijd. Verder moet je de ruimte hebben om in en uit het bad te stappen. Ontbreekt deze ruimte in de huidige situatie dan moet je overgaan tot de aanschaf van een ander bad.
  • Verzorging en hulp. Ben je afhankelijk van de verzorging en hulp van iemand anders wanneer je in bad gaat dan zal het bad op een goede werkhoogte moeten zijn. Een standaard bad is hiervoor te laag. In dit geval moet je gebruik maken van een badplank waar je op zit. Je kan in dat geval ook kiezen voor een badlift of een aangepast bad.
  • Het materiaal van een bad. Een bad van metaal heeft als groot voordeel dat het extra stevig is wanneer er hulpmiddelen op worden geplaatst. Een belangrijk nadeel is er echter ook. Het materiaal geleidt de warmte veel minder goed dan acryl. Daardoor koelt het water in een metalen bad heel snel af. Een acryl bad is dan altijd de betere optie.

Zaken die je overweegt bij de aanpassing van een bad

Kom je op het punt dat je aanpassingen bij je bad overweegt dan is het goed om een aantal zaken goed in het oog te houden. Daarbij moet je vooral denken aan verdere maatregelen die op den duur nodig zullen zijn. Wil je in je oude huis blijven wonen en heeft dat huis een etage, dan zal je op den duur ook bij de trap voor een probleem komen te staan. Een traplift is dan bijvoorbeeld nodig. Wanneer er daarna op korte termijn nog meer aanpassingen nodig zijn is een verhuizing wellicht een betere optie. Je kan overwegen om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een seniorenwoning. Wanneer je hiervoor niet de financiële middelen hebt verstrekken sommige gemeenten een verhuisvergoeding. De hoogte hiervan verschilt per gemeente. Je kan ook een vergoeding aanvragen bij de gemeente voor aanpassingen in je huis die nodig zijn om er te blijven wonen. Dat wordt dan in de vorm van een krediet verstrekt.

 

Zaken die de prijs van hulpmiddelen bepalen

De prijs van hulpmiddelen wordt bepaald door een aantal factoren. Zo moet je er aan denken dat sommige van deze hulpmiddelen los worden verstrekt maar nog wel moeten worden geplaatst. Dat kan je laten doen door de leverancier. Je betaalt dan doorgaans een relatief hoog bedrag voor het plaatsen van bijvoorbeeld de beugels bij het bad. Een andere optie is dat je deze zaken laat plaatsen door een klussenbedrijf. Denk er daarbij wel aan dat je goed kijkt naar de juiste hoogte van deze hulpmiddelen. Een leverancier van hulpmiddelen heeft daar net wat meer kijk op. Een instapbad wordt altijd geleverd en geplaatst bij jou thuis. Dit is een oplossing die jou zo zelfredzaam mogelijk houdt. Oplossingen waarbij je alsnog afhankelijk bent van mantelzorg of verpleging zijn geen oplossing om zelfredzaam te zijn.

 

Keurmerken waarop je let

Ga je aanpassingen voor een bad kopen, let dan op de aanwezigheid van het CE keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de hulpmiddelen voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit die de Europese Unie eraan stelt. Schakel je een klussenbedrijf in voor het plaatsen van zaken zoals wandbeugels, let er dan op dat het bedrijf een garantie geeft op de eigen werkzaamheden.

 

Vergelijk eerst prijzen

Voordat je tot aanschaf van hulpmiddelen voor het bad overgaat vraag je eerst prijzen op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Op die manier zie je in één oogopslag waar jij het goedkoopste uit bent.

 

Ontdek hier de beste deals