Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Wanneer je al wat ouder wordt is verhuizen wel het laatste waar je aan denkt. Veel mensen zetten dan ook alles op alles om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Dat kan tegenwoordig steeds beter. Obstakels in een woning kunnen worden weggewerkt waardoor je veilig in je eigen huis kan blijven wonen. We keken naar een aantal hulpmiddelen waardoor jij zo lang mogelijk in je eigen huis kan blijven wonen. We keken ook naar manieren om een dergelijk hulpmiddel aan te schaffen.

 

Hulpmiddelen voor in huis

We ontvingen een aantal prijsopgaven van hulpmiddelen voor in huis. We hebben ze voor je ondergebracht in de onderstaande tabel.

Wat koop je Wat krijg je voor deze prijs geleverd Wat is de prijs vanaf
Een traplift voor een rechte trap Traplift voor rechte trap inclusief installatie 3150 euro
Een traplift voor een trap met bochten Traplift voor trap met bochten inclusief installatie 5299 euro
Een sta op stoel Sta op stoel met gasveer 599 euro
Een sta op stoel sta op stoel met elektrische bediening 1948 euro
Een looprek Looprek opvouwbaar 79 euro

 

Producten voor de veiligheid

Bij de bovenstaande producten zie je al snel een onderscheid. Er zijn producten die er zijn voor de veiligheid en voor jouw gemak. Veiligheidsproducten zijn bijvoorbeeld de traplift en het looprek. Je kan je veiliger door het huis heen bewegen en je hebt een steuntje. Dat voorkomt valpartijen in je huis. Dergelijke producten, dus zaken die er zijn voor je veiligheid, zijn in sommige gevallen relatief kostbaar. Het is dan ook goed om te weten dat je ze in een aantal gevallen kan verkrijgen met behulp van de gemeente. Daar komen we straks op terug. Bij veiligheidsproducten is het van het grootste belang dat je kijkt naar de mate waarin je steeds meer aanpassingen nodig zal gaan hebben. Ook daar komen we nog op terug.

 

Producten voor jouw comfort

Een sta op stoel is een stoel die automatisch kantelt wanneer jij dit aangeeft. Daardoor kom je gemakkelijker uit jouw stoel omhoog. Deze stoelen zijn er in twee uitvoeringen. Je hebt de sta op stoel met een gasveer, die je met een hendel bedient, en een sta op stoel met een motor. In dit laatste geval bedien je de stoel met een controller. Dit soort stoelen in de elektrische versie is er ook met bijvoorbeeld een optie voor massage. Het gaat om stoelen die het voor jou gemakkelijk maken om thuis te wonen maar die niet specifiek voor de veiligheid noodzakelijk zijn. Dat is de reden waarom deze zaken niet worden vergoed vanuit de gemeente of de zorgverzekeraar.

 

Verhuizen of in je oude huis blijven

Wanneer je hulpbehoevend wordt en in je oude huis wil blijven is er een aantal zaken wat praktisch gezien bekeken moet worden. Het eerste punt heeft te maken met voortschrijdend inzicht. Wanneer je nu problemen hebt met het belopen van de trap kan dat het begin zijn van meerdere problemen in je huis. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat op den duur je oude bad moet worden gesloopt omdat je een inloopdouche nodig hebt. Een gevolg kan ook zijn dat de drempels in je huis moeten worden verwijderd omdat je met een looprek of een rollator loopt. Op den duur zullen er steeds meer aanpassingen in je huis nodig zijn die niet allemaal ongedaan kunnen worden gemaakt wanneer jij er niet meer woont. Dat is de reden waarom het in sommige gevallen praktischer is om te verhuizen naar een woning die al aangepast is aan jouw behoeften. Een ander punt is jouw sociale netwerk. Wanneer je in je oude huis een netwerk hebt van kinderen die in de buurt wonen, een behulpzame buur of een buurtcentrum waar vanuit je steun krijgt die jou eventueel ook mantelzorg verlenen hoef je niet per direct te verhuizen. Het kan echter ook zo zijn dat je deze luxe niet hebt. Woon je uit de buurt van jouw kinderen of andere mantelzorgers en wil je juist dichterbij gaan wonen dan zal verhuizen eerder een optie zijn. De keuze is aan jou.

 

Vergoedingen voor bovengenoemde producten

Een looprek kan je tegenwoordig niet meer via de verzekeraar of via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning aanvragen. Eenvoudige loophulpen zijn zodanig betaalbaar geworden voor de consumentenmarkt dat je ze prima voor een luttel bedrag zelf aanschaft. Een sta op stoel wordt evenmin vergoed. Dat is omdat het een comfort product is. Een traplift daarentegen wordt wel voor jou vergoed wanneer jij aannemelijk kan maken bij de gemeente dat je deze nodig hebt. Dat doe je via een aanvraag bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Bij dit gemeenteloket kan jij hulpmiddelen aanvragen die noodzakelijk zijn om in je huis te blijven wonen. Na indicatie volgt een passing en uit die passing volgt een verstrekking van een traplift. Is dit niet jouw keuze dan is daar altijd nog de optie van het Persoons Gebonden Budget. Dit is een budget wat men jou toekent om zelf te gaan ´shoppen´ voor een traplift. Dat kan de moeite waard zijn. Consumenten kunnen vaak voor een lagere prijs een traplift aanschaffen.

 

Vergelijk eerst de prijzen

Wanneer je gaat shoppen voor een traplift is het goed om eerst een aantal prijzen naast elkaar te leggen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Daarmee kan je een korting bedingen tot wel 20 procent.

 

Ontdek hier de beste deals