Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Ouder worden komt met gebreken. Valpartijen komen dan ook relatief vaak voor bij senioren. Wanneer dit steeds vaker voorkomt gaan mensen op zoek naar een oplossing. Een oplossing kan natuurlijk een verhuizing naar een zorgwoning zijn maar veel mensen willen in hun eigen huis blijven wonen. Wanneer dit ook voor jou opgaat hebben we wat waardevolle informatie voor jou. We keken naar mogelijkheden voor veilig wonen maar ook naar keuzes die je maakt om te gaan verhuizen.

 

De prijs van veilig wonen

Veel mogelijkheden om veilig te kunnen wonen in je eigen huis hebben een prijskaartje. We ontvingen van leveranciers een aantal prijsopgaven die we met je bespreken.

Welke oplossing voor veilig wonen Wat krijg je voor die prijs Wat is de prijs van de oplossing
Een traplift Een traplift voor een rechte trap Vanaf 2798 euro
Een traplift Een traplift voor een trap met bochten Vanaf 3998 euro
Een instap bad Een bad met een deurtje Vanaf 1999 euro
Drempelovergangen Een drempelovergang die de bestaande drempel vervangt Vanaf 39 euro

 

Een traplift als oplossing

Een traplift is praktisch wanneer je bang bent om de trap op en af te lopen. Dat is namelijk een van de plekken waar relatief veel ongelukken gebeuren. Een traplift is er in meerdere uitvoeringen. Bij de basic traplift heb je een stoeltje wat zich bovenaan en onderaan kan opladen wanneer de traplift in een soort laadstation staat. De traplift heeft een niet ergonomisch stoeltje en biedt wat in de basis nodig is om veilig de trap op en af te komen. Een traplift is een aanschaf die je zelf kan doen. Je kan de traplift ook aanvragen bij de afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning, afgekort de WMO, van jouw gemeente.

 

Een instap bad

Een instap bad is een bad met een deurtje erin. Je kan op die manier veilig in je bad gaan zitten zonder dat je over een hoge badrand heen hoeft te manoeuvreren. Dit is een oplossing die niet wordt vergoed door de gemeente. Je zal de kosten dus zelf moeten dragen. Een dergelijk bad heeft als groot voordeel dat het veiliger is voor jou. Een nadeel is dat je niet zomaar het bad eerst kan laten vollopen voor je er in stapt. Goed om bij na te denken voordat je tot aanschaf overgaat. Een instap bad is een permanente aanpassing aan je huis tenzij je voor een vrijstaand instap bad kiest.

 

Drempelovergangen

De drempels in je huis zijn er om ervoor te zorgen dat er geen tochtstroom onder je deuren door ontstaat. Toch zorgen ze in veel gevallen ook voor problemen. Een probleem kan zijn dat drempels een soort struikelblokken worden in je huis. Wanneer dit het geval is, is een drempelovergang de oplossing. De bestaande drempel wordt vervangen door een drempel die glooiend loopt. Op die manier kan je zonder struikelen door je huis heen lopen. Een dergelijke drempelovergang is in veel gevallen een permanente verandering aan je huis.

 

Overwegingen om te blijven of te verhuizen

Je kan voor je eigen veiligheid overwegen om te blijven in je oude huis of om te vertrekken. We hebben een aantal van deze overwegingen voor je op een rij gezet.

  • Jouw sociale netwerk. Bij een verhuizing speelt jouw sociale netwerk een belangrijke rol. Wonen de kinderen in de buurt van je huidige huis of heb je vriendelijke buren die je helpen bij de dagelijkse verzorging, een boodschapje, een wandeling met de hond of iets dergelijks, dan is het de moeite waard om in je oude huis te blijven wonen. Dit is ook belangrijk om aan te geven bij de WMO wanneer er een indicatiegesprek voor aanpassingen komt.
  • Een progressief beeld. Ben je nu wat instabiel met lopen maar is dit beeld progressief door bijvoorbeeld slijtage aan je knieën of heupen waardoor een andere woning op den duur alsnog in beeld komt, dan zal het advies van de gemeente doorgaans zijn dat je verhuist naar een gelijkvloerse woning of een zorgwoning. Wacht hier niet te lang mee. Een gedwongen opname in bijvoorbeeld een zorghotel omdat jouw huidige woning echt te onveilig is, is iets wat je moet zien te vermijden.

Zaken die de prijs van aanpassingen bepalen

De prijs van aanpassingen ten behoeve van jouw veiligheid wordt bepaald door een aantal factoren. Zo speelt onder andere mee wat voor trap je hebt bij een traplift. Een rechte trap is een stuk goedkoper wanneer er een traplift op geplaatst moet gaan worden. Een trap met bochten is een stuk duurder. Daarnaast spelen zaken als luxe een belangrijke rol. Een instap bad met een metalen of acryl deurtje is een stuk goedkoper dan een design bad met een glazen deurtje erin. Ook de verdere uitvoering, met eventueel ingebouwde handgrepen speelt een belangrijke rol.

 

Vergoedingen voor veilig wonen

Een aantal oplossingen om veilig te wonen kan je vergoed krijgen door de overheid. Een traplift kan je aanvragen bij de WMO. Je betaalt indien de traplift aan jou wordt toegewezen een vergoeding in de vorm van een WMO abonnement van 19 euro per maand. Een andere oplossing is het opvoeren van de kosten bij de belastingaangifte. Je zal dan met een verklaring van een behandelend arts of huisarts moeten komen dat de aanpassingen noodzakelijk voor jou zijn. Bewaar ook alle bonnen en facturen van hulpmiddelen die je aanschaft. Zorg dat je daarmee boven een bepaald drempelbedrag uit komt.

 

Prijzen opvragen

Moet je hulpmiddelen zelf gaan aanschaffen, vraag dan eerst prijzen op. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Aan de hand hiervan zie je direct waar jij het voordeligste een veiligheidsoplossing kan aanschaffen.

 

Ontdek hier de beste deals