Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Drempels in je huis lijken onopvallend en klein. Ze lijken geen obstakels waar je gemakkelijk over kan struikelen. Tot het moment waarop je slecht ter been bent. Vanaf dat moment kunnen het behoorlijk struikelblokken worden. Drempels aanpassen is dan ook de eerste stap die wordt gedaan bij een woningaanpassing bij senioren. We keken naar manieren om drempels aan te passen. Ook keken we naar de kosten hiervan. We keken naar zaken die de prijs bepalen en verder keken we naar de toekomst. Is het de moeite waard om de drempels in jouw huis aan te passen.

 

De prijs van de aanpassing van drempels

Voor het aanpassen van drempels worden meerdere prijzen in rekening gebracht. We hebben er een aantal voor je samengevat in de onderstaande tabel.

Wat voor werkzaamheden worden er uitgevoerd Wat krijg je voor deze prijs Wat is de prijs
Drempelvervanger Bestaande drempel wordt vervangen door een drempelovergang Vanaf 29 euro per stuk
Drempel overgang Bestaande drempel wordt voor zien van een oprit en een afrit Vanaf 89 euro per stuk
Drempel verwijderen Bestaande drempel wordt in zijn geheel verwijderd Vanaf 39 euro per uur

Weet welke methode je kiest

De diverse methodes die we benoemden hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Het is dan ook goed om te bedenken wat je kiest wanneer je een drempel gaat aanpassen in je huis. Zo moet je eraan denken dat drempels vaak een functie hebben. De belangrijkste functie is het weren van tocht onder de deur door. Een deur die opeens geen drempel meer heeft kan gaan zorgen voor een tochtstroom door je huis heen waardoor tochtstrips en andere maatregelen noodzakelijk zijn voor jouw wooncomfort. We hebben de methodes samen met de aandachtspunten toegelicht.

 

Drempelvervanger

Een drempelvervanger is eigenlijk nog de gemakkelijkste optie wanneer je een drempel in je huis wil gaan vervangen. De oorspronkelijke hoogte blijft doorgaans bewaard terwijl de drempel geen struikelblok meer is. Doordat er een glooiend geheel ontstaat kan je er uitermate gemakkelijk overheen lopen. De drempelvervanger is dan ook het beste wanneer er gemakkelijk tocht kan ontstaan in een huis. Wanneer de deuren strak aansluiten op de drempel is dit eveneens de beste methode. De drempelvervangers moeten worden aangebracht nadat de bestaande drempel is verwijderd. Houd er daarbij wel rekening mee dat het gaat om een permanente aanpassing in je huis. Verder kan deze klus behoorlijk in de papieren gaan lopen qua financiën. Heb je een oud klassiek huis met bijvoorbeeld natuurstenen drempels dan gaat er een deel van het karakter van het huis verloren. Goed om rekening mee te houden wanneer er sprake is van een koopwoning. Bij een huurwoning kan het zijn dat de verhuurder eist dat de oorspronkelijke drempels weer worden terug geplaatst wanneer jij de woning verlaat.

 

Drempel overgang

Dit is een manier om drempels te vervangen in je huis zonder dat er veranderingen aan de constructie van het huis worden aangebracht. De drempelovergangen worden aan beide zijden van de deur geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je een verlengde drempel krijgt in je huis. Je bent daarmee een stukje ruimte voor en achter de deur kwijt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de overgang in een bepaalde hellingshoek moet lopen. Je wil er immers nog altijd comfortabel met een rolstoel of een rollator overheen kunnen komen. Ook wanneer je gewoon loopt kan een drempel met een verkeerde hellingshoek behoorlijk oncomfortabel voelen. Dat is de reden waarom je deze overgangen het beste kant en klaar koopt. Zodoende heb je altijd een comfortabele en veilige overgang. Laat ook deze plaatsen tegen jouw drempel aan. Dat voorkomt dat de overgang kan gaan schuiven. Een groot voordeel van dit systeem is dat er geen tochtstroom kan ontstaan onder de deuren door. De bestaande drempel in de bestaande hoogte blijft immers behouden.

 

Drempel verwijderen

Dit lijkt de goedkoopste oplossing maar dat is het niet. Wanneer alleen de drempels worden verwijderd zal er een sleuf onder de deur ontstaan waar tocht doorheen kan trekken. Daarnaast trekt de warmte vanuit een kamer weg in de wintermaanden. Bij de verwijdering van een drempel hoort dan ook eigenlijk een verlenging van de deur. Dit is een kostbare aangelegenheid. Verder breng je ook dan permanente veranderingen aan jouw huis aan. Dit heeft zijn gevolg wanneer het een huurhuis is. Ook dan moet je de oorspronkelijke drempels bij de verhuizing terug plaatsen. Verder moet je eraan denken dat bij een koophuis de waarde van een huis hierdoor lager kan worden.

 

Aandachtspunten bij het aanpassen van drempels

Ga je drempels aanpassen dan is er een aantal zaken waar je aan moet denken. We

hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Is de breedte van de deur nog wel goed. Woon je in een wat ouder huis met smalle deuren dan kom je op een bepaald moment voor het probleem te staan dat de deuren in je huis mogelijk te smal zijn. Je kan dan niet meer goed met een rollator of een rolstoel door de deuren heen komen. Let hierop wanneer je drempels gaat aanpassen. Kies er eventueel voor om gelijk de deurposten en de deuren te laten verbreden in je huis. Zo is jouw huis gelijk geschikt voor de toekomst.
  • Het begin van een grote verbouwing. Is de aandoening progressief en wordt jouw motoriek steeds slechter dan is het goed om vooruit te zien. Is er alsnog een verhuizing naar een aangepaste woning of een zorgwoning in het verschiet, pas dan niet meer teveel aan in je oude huis. De keuze voor een andere woning maak je beter wat te vroeg dan te laat.

Vergoedingen bij het aanpassen van drempels

Drempels aanpassen valt onder het pakket woningaanpassingen die je zelf uitvoert. Wanneer je hieraan begint is het advies dat je alle bonnen en nota’s bewaart. Dat doe je samen met een verklaring van een behandelend (huis) arts waarin staat dat de aanpassingen voor jou noodzakelijk zijn. Je kan de kosten dan declareren wanneer je jouw belastingaangifte laat doen. Het is een post die valt onder de bijzondere ziektekosten.

 

Prijzen vergelijken

Voordat je drempels gaat aanpassen is het zaak dat je eerst de prijzen vergelijkt. Dat

is iets wat je met onderstaande button doet. Aan de hand daarvan zie je in één oogopslag hoeveel je gaat betalen en hoe jij kan besparen.

 

Ontdek hier de beste deals