Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

De sta op stoel zie je steeds vaker in huishoudens. De reden is dat overeind komen uit een stoel niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Voor velen is het een verrichting waar behoorlijk wat spierspanning bij te pas komt. Wanneer dit bij jou ook het geval is, is een sta op stoel de oplossing voor jouw probleem. Je hoeft geen moeilijke handelingen meer te verrichten: opstaan wordt weer gemakkelijk. We keken naar een aantal versies van de sta op stoel. Daarbij maakten we onderscheid tussen stoelen die voor het comfort zijn en stoelen die ook daadwerkelijk een praktisch doel hebben.

 

Wat kost een sta op stoel

We ontvingen meerdere prijsopgaven van een sta op stoel. Daarbij waren een aantal categorie├źn te onderscheiden die we voor je toelichten in onderstaande tabel.

Wat voor soort stoel Functies Prijs van de stoel
Schommelstoel Geen sta op functie. Je kan de stoel in de juiste stand schommelen Vanaf 119 euro
Sta op stoel Sta op stoel met gasveer Vanaf 299 euro
Sta op stoel Sta op stoel elektrisch Vanaf 599 euro
Sta op stoel Sta op stoel met massage Vanaf 411 euro

De schommelstoel variant

Heb jij moeite met opstaan uit een gewone stoel of van een gewone bank dan is een schommelstoel een handige optie. Het is geen sta op stoel maar door de voorwaartse schommelbeweging is het wel heel gemakkelijk om op te staan. Voordeel van deze stoelen is dat ze relatief goedkoop zijn. Daarnaast zijn het stoelen die door het hele gezin te gebruiken zijn. De stoel is decoratief en licht waardoor hij niet al te kolossaal staat in jouw huis. Het nadeel van de schommelstoel is dat je op den duur alsnog een andere sta op stoel moet kopen wanneer je niet meer goed overeind komt. Het is dus meer een tussenvariant tussen een gewone stoel en een schommelstoel. Een ander nadeel is dat de stoel vrij laag is wanneer je eruit stapt.

 

De sta op stoel met gasveer

Dit is de gemakkelijkste en goedkoopste versie van een sta op stoel. Het gaat om een stoel die je met een hendel zo kan zetten dat je gemakkelijk kan opstaan. De stoel bedienen vergt nog enige handigheid. De hendel zit vaak aan de zijkant dus je moet nog wel met je armen bepaalde zijwaartse bewegingen kunnen maken. Deze stoel heeft als groot voordeel dat hij doorgaans heel erg licht is en ook licht oogt. De sta op stoel kan door de gasveer overal in de huiskamer worden geplaatst: je hebt geen stopcontact nodig om de stoel te kunnen bedienen.

 

De elektrische sta op stoel

Dit is de variant die te bedienen is door mensen met een zeer beperkte motoriek. Je staat gemakkelijk op zonder dat je een hendel hoeft in te drukken. De stoel heeft een controller waarmee je de functies kan bedienen. Deze sta op stoel is vaak wat massiever en hij oogt ook redelijk zwaar. Daardoor bepaalt hij voor een groot deel jouw interieur. De elektrische sta op stoel kan je uiteraard niet overal neerzetten: je moet een stopcontact in de buurt hebben. Denk eraan wanneer je een dergelijke stoel koopt dat je er een kiest met een redelijk lang snoer. Anders ben je wel erg gebonden aan een bepaalde plek in je huis.

 

De massage stoel

Sommige elektrische sta op stoelen hebben een extraatje. We hebben het over de massage functie. Deze stoelen zijn er voor het optimale comfort. Wanneer jij last hebt van je rug of van gespannen spieren kom je in deze stoel helemaal tot rust. Je kan een dergelijke stoel kopen wanneer je moeite hebt met opstaan maar veel mensen schaffen hem aan vanwege de massage functie.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Ga je een sta op stoel kopen dan is er een aantal zaken waar je op moet letten. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Jouw gewicht. Sommige stoelen met een sta op mechanisme werken goed tot 125 kilo. Wanneer je obesitas hebt is een sta op stoel met een sterkere motor dus noodzakelijk. Een stoel voor mensen met obesitas heeft een hefvermogen tot meer dan 265 kilo. Goed om te weten dus wanneer je een dergelijke stoel koopt.
  • De voetensteun. Veel goedkopere sta op stoelen hebben een los voetenbankje. De duurdere varianten hebben een uitklapbare voetensteun. Zo kan je heerlijk liggen in je stoel. Een stoel met een voetenbankje neemt, wanneer niet in gebruik, meer ruimte in dan een sta op stoel met een uitklapbare voetensteun. Eveneens goed om aan te denken, vooral wanneer je wat minder ruimte in je huis hebt.
  • Een verstelbare rugleuning of niet. De duurdere sta op stoelen hebben een verstelbare rugleuning. Dit kan een rugleuning zijn die je met een gasveer bedient maar het kan ook een rugleuning zijn die je elektrisch bedient. Deze stoelen zijn een goede oplossing voor ontspannen en eventueel ook slapen in je woonkamer.

Een sta op stoel bekostigen

Sta op stoelen zijn er in alle prijssegmenten. Toch is het, zeker wanneer je de stoel nog maar voor een korte tijd nodig zal hebben, niet altijd logisch dat je een dergelijke stoel koopt. Dat is de reden waarom steeds meer producenten van sta op stoelen uit het hogere prijssegment deze stoelen ook verhuren. Je betaalt dan per maand een bepaald bedrag aan huur. Zo kan je, eventueel na een ziekenhuisopname, voor een bepaalde tijd comfortabel ondersteund opstaan.

 

Vergelijk eerst prijzen

Voordat je een sta op stoel gaat aanschaffen is het advies om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om naast elkaar te leggen. Dat levert je al snel een voordeel tot 20 procent op.

Ontdek hier de beste deals