Parkinson is een aandoening die vaak wordt vastgesteld wanneer de ziekte al in een bepaald stadium is. Wanneer de tremors hun intreden doen is de parkinson vaak al een hele poos bezig. Wanneer er Parkinson wordt geconcludeerd is het zaak dat er een aantal aanpassingen worden gedaan. Het gaat dan om aanpassingen in huis die we in dit geval zullen omschrijven. We geven een aantal prijzen door en we geven handvaten voor als je aanvragen voor hulpmiddelen gaat doen bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Inhoudsopgave
Aanpassingen bij Parkinson en de bijbehorende prijzen
Wanneer je aanpassingen laat aanbrengen bij Parkinson komt er een hoop op je af. We hebben een aantal van deze aanpassingen samen met de kosten voor je op een rij gezet.
Wat schaf je aan | Wat krijg je geleverd | Wat is de prijs |
Drempelvervangers | Een vervanger voor een drempel in je huis | Vanaf 39 euro per stuk |
Een sta op stoel | Een stoel met een sta op mechanisme | Vanaf 399 euro per stuk |
Een rollator | Een rollator voor binnenshuis en buitenshuis | Vanaf 119 euro per stuk |
Een badlift | Een lift om gemakkelijk in je bad te komen zonder dat er een ander bad noodzakelijk is | Vanaf 599 euro per stuk |
Een traplift | Een traplift voor een trap met bochten | Vanaf 3980 euro per stuk |
Aanpassingen aanvragen bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
is er Parkinson geconstateerd dan is het aan te raden dat je met de afdeling WMO van jouw gemeente in gesprek gaat. Er volgt dan een keukentafelgesprek waarbij een wijkteam komt kijken welke aanpassingen er zoal in jouw woning noodzakelijk zijn. Daarbij kijkt men vooral ook naar de toekomst. Op dit moment kan je wellicht goed de trap op komen maar hoe zit dat over een jaar. Uit het gesprek met de gemeente volgt een indicatiestelling. Daarbij wordt bepaald op welke hulpmiddelen jij recht hebt om in je huis te blijven wonen. Daarnaast kijkt men naar de vraag of het nog aan te raden is dat je in je huidige woning blijft wonen. We hebben deze zaken voor je uiteengezet in het volgende stukje.
Jouw toekomstperspectief
Parkinson zal zich in vrijwel alle gevallen relatief grillig ontwikkelen. Wanneer de ziekte al op jonge leeftijd wordt geconcludeerd zal deze zich doorgaans relatief langzaam ontwikkelen. De ziekte is dus wel progressief maar de gevolgen zullen langzaam zichtbaar worden. In dat geval kan je nog een poos in je huidige woning blijven wonen zonder dat er aanpassingen noodzakelijk zijn. Een ander verhaal wordt het wanneer Parkinson op latere leeftijd komt. Dan is de ziekte ook progressief en ontwikkelt deze zich een stuk sneller. Het advies is in dat geval om op korte termijn naar een andere woning te gaan uitkijken voor je in een zorghotel belandt. Een tussenwoning is namelijk niet gemakkelijk te vinden en het zorgt voor het nodige ongemak. Bij een bezoek door het buurtteam wordt deze prognose, die door een arts wordt vastgesteld, besproken in het perspectief van
aanpassingen in jouw huis.
Jouw bestaande woning verbouwen
De bestaande woning verbouwen is iets wat de WMO doorgaans doet wanneer er sprake is van een langzame ontwikkeling van de Parkinson. Een traplift is dan een van de maatregelen die wordt toegepast. Op die manier kan je nog op een veilige manier de trap op en af komen. Bij een traplift wordt er een aanpassing aan jouw trap gedaan die nog wel ongedaan te maken is. Er wordt een rail in de traptreden en de muur gemonteerd. Op de rail komt een zitje zodat jij veilig de trap op en af kan komen. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn dat er verdere aanpassingen in jouw huis komen. Wanneer jij een bad hebt en je wil daar geen afstand van doen – veel gemeenten dringen erop aan dat je een inloopdouche laat plaatsen – is een badlift een geschikte optie. Daarbij kan jij gecontroleerd in je bad gaan zitten zonder dat er vervelende valpartijen in de badkamer zijn. Een badlift kan eventueel ook door de gemeente worden verstrekt. Het gaat hierbij immers ook om een aanpassing die nog ongedaan kan worden gemaakt. Daarnaast zorgt een badlift er net als een traplift voor dat jij mobiel en zelfredzaam blijft in je eigen woning.
De verhuizing naar een zorgwoning
Wanneer de verschijnselen van Parkinson zich in een rap tempo openbaren is het advies om uit te gaan kijken naar een zorgwoning. De gemeente kan hierbij helpen via een verhuisvergoeding. Jij krijgt een bepaald bedrag om de verhuizing mee te betalen. Die vergoeding is nooit geheel kostendekkend. Houd er dan ook rekening mee dat je altijd nog zelf een stuk moet bekostigen. Bij de verhuizing naar een zorgwoning kan je vanuit de WMO van de gemeente een urgentie verklaring krijgen. Daarmee kan je via de woningstichting met voorrang een zorgwoning krijgen. De WMO zal in geval van een dergelijke snelle ontwikkeling aansturen op een verhuizing in plaats van dat men woningaanpassingen gaat aanbrengen.
Jouw woning aanpassen met eigen middelen
Een aantal van de bovengenoemde middelen zoals een rollator en een sta op stoel kan je zelf aanschaffen. Dat doe je het beste door eerst goed prijzen te vergelijken.
Dit kan door middel van onderstaande button. Je ziet gelijk een aantal prijsopgaven om te vergelijken. Zodoende kan jij in één oogopslag zien welke leverancier voor jou de beste keuze is.