Wanneer je niet meer goed kan lopen is een rollator voor veel mensen een uitkomst. Het duurt wel even voordat men zich over de barrière heeft heen gezet om over te gaan tot de aanschaf van een rollator. Je geeft immers toe dat je wat slechter te been bent en dat is een acceptatieproces. Wanneer je een rollator nodig hebt kan je deze relatief gemakkelijk kopen. We keken voor je maar een paar rollators en we hebben op een rij gezet waar je op let bij de aanschaf van een rollator.
Inhoudsopgave
De prijs van een rollator
We ontvingen van leveranciers een aantal prijsopgaven van rollators. We hebben ze in onderstaande tabel voor je samen gebracht.
Wat koop je voor rollator | Waar gebruik je de rollator | Wat is de prijs bij benadering |
Standaard rollator | Binnen en buiten | Vanaf 119 euro |
Driewiel rollator | Binnen | Vanaf 79 euro |
Terrein rollator | Buiten | Vanaf 279 euro |
De standaard lichtgewicht rollator
Dit is een rollator met 4 wielen die je gemakkelijk door het huis en buiten kan gebruiken. De rollator is gemaakt van een lichtgewicht materiaal. In veel gevallen is er aluminium voor gebruikt. Doordat de rollator licht is word je niet moe van het gebruik ervan. Daarnaast is de rollator gemakkelijk op te klappen en mee te nemen in de auto. Er hoeft niet zwaar te worden getild. Een dergelijke rollator is geschikt voor standaard wegen en stoepen. Daarnaast is het een rollator waar je nog wat boodschappen op kunt meenemen. Dee rollator wordt van alle soorten het meeste verkocht.
De driewiel rollator
De driewiel rollator is een wat wendbaarder model rollator. Het gaat hier om een rollator die vooral voor binnen wordt gebruikt. Dat komt overwegend doordat de rollator een stuk smaller is dan een 4 wiel rollator. Deze rollator is wendbaar en licht. Hij kan ook worden meegenomen in de auto. Voor wandelen op straat geeft deze rollator te weinig steun. Met name stoepranden kunnen een gevaarlijke hindernis zijn wanneer je met deze rollator buiten gaat lopen.
De terrein rollator
Dit is echt de krachtpatser onder de rollators. Het gaat om een rollator met zware stevige wielen die vaak een stuk breder zijn dan die van een normale rollator. De rollator is gemaakt om bijvoorbeeld mee over bospaden te lopen. Wanneer jij echter moeite hebt met stoepranden is een dergelijke rollator ook een goede aanschaf. Je hebt er net wat meer steun aan. Houd er rekening mee dat lopen met een terrein rollator net wat meer kracht kost dan lopen met een gewone rollator.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een rollator
Ga je een rollator aanschaffen dan is er een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Weet waar je de rollator gaat gebruiken. Heb je de rolstoel alleen nodig om naar de winkel toe te gaan en om er buiten mee te wandelen dan is het een goed idee om een standaard lichtgewicht rollator te kopen. Deze rollator is wendbaar genoeg wanneer je ergens bent en je kan er nog wat boodschappen op kwijt. Vaak zit er een mandje of een tas op de rollator om de boodschappen in te doen. Ga je ermee naar het bos toe of heb je moeite met stoepranden en bijvoorbeeld drempels , dan is een terreinrollator een betere keuze. Door de stevigere wielen is de rollator een behoorlijk stuk steviger en je hebt er veel meer steun aan. Een driewielrollator gebruik je vooral binnenshuis. Deze rollator is een stuk smaller dan de vierwiel rollator dus je zal er moeiteloos mee door deuropeningen kunnen lopen.
- Wat voor wielen moet de rollator hebben. Veel rollators hebben harde wieltjes waar geen lucht in zit. Deze wieltjes zijn anti lek maar het nadeel is dat er nagenoeg geen vering in zit. Wanneer je over een onregelmatigheid in de weg heen loopt voel je dat dan ook gelijk. Wanneer jij dit niet aangenaam vindt is het een advies om een rollator met luchtwielen te nemen. Je hebt dan meer schokdemping op de weg.
- Verstelbare hoogte of niet. De meeste rollators worden gemaakt voor mensen met een lengte tot ongeveer 1,75 meter. Wanneer jij langer bent dan deze lengte is het een goed idee om een rollator te kopen die verstelbaar is. Het voorkomt dat je extra gebogen moet gaan lopen om deze rollator te kunnen gebruiken. Deze rollators bieden jou een stuk extra comfort. Daar staat tegenover dat ze vaak bij de aanschaf net wat duurder zijn.
- Een zitje of niet. Tegenwoordig zijn veel rollators gemaakt met een zitje erop. Zo kan je even uitrusten op straat wanneer je moe bent van het lopen. Ook wachten wordt een stuk comfortabeler op deze manier. Let bij een rollator met een zitje wel op het maximale gewicht van de gebruiker. Veel van deze rollators gaan tot 125 kilo. Wanneer jij zwaarder bent dan dat is een rollator voor obesitas patiënten handiger in het gebruik.
Kies een rollator die bij jouw budget past
De prijs van rollators loopt nogal uiteen. Dat is dan ook gelijk de reden waarom je eerst het beste de prijzen van rollators vergelijkt. Dat doe je met onderstaande button. Je ziet direct waar jij het goedkoopste uit bent wanneer je een rollator gaat aanschaffen. Jouw voordeel kan daarmee flink oplopen tot wel 20 procent.