Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Op het moment dat veilig lopen niet meer vanzelfsprekend is, is een rollator de uitkomst voor veel mensen. Een rollator is een hulpmiddel waarmee je veilig over straat en door je eigen huis kan lopen. Dat geeft zelfredzaamheid. Je behoudt jouw zelfstandigheid en kan langer zonder hulp naar buiten toe. Rollators zijn er in heel veel soorten. Wanneer jij een rollator nodig hebt die buiten het standaard assortiment valt is het goed om eens bij de gemeente te informeren. We keken voor jou naar een rollator die je via een PGB kan aanschaffen.

 

De prijs van een rollator

De prijzen van rollators lopen behoorlijk uiteen. We hebben de prijzen van een aantal rollators voor je samengebracht in onderstaand schema.

Om wat voor rollator gaat het Wat krijg je bij dit model Wat is de prijs bij benadering
Een rollator standaard Lichtgewicht 4 wiel rollator Vanaf 119 euro
Een rollator driewiel Lichtgewicht extra wendbare 3 wiel rollator Vanaf 78 euro
Een rollator hybride Rollator die ook als duw rolstoel kan dienen Vanaf 399 euro

 

Wanneer kan je een hulpmiddel met een PGB aanschaffen

In een aantal gevallen is het mogelijk om via de gemeente een hulpmiddel met een zogeheten Persoons Gebonden Budget aan te schaffen. Dat is mogelijk wanneer je een aanvraag hebt gedaan bij de gemeente voor een bepaald hulpmiddel. Normaliter volgt er dan eerst een bezoek door het wijkteam. Daarbij kijkt men naar jouw behoefte aan een loophulpmiddel. Verder kijkt men bij dit bezoek of een rollator het enige is wat jij nodig hebt om je zelfredzaamheid te behouden of weer terug te krijgen. Een rollator is namelijk een hulpmiddel wat op zich niet wordt verstrekt door de gemeente. Doordat een rollator tegenwoordig ook voor de consument tegen een zeer lage prijs te koop is, is de behoeft aan een verstrekking door de gemeente in veel gevallen weggevallen. Er is echter een grensgebied en dat is goed om te weten. Er zijn rollators die kunnen worden omgebouwd in een paar simpele handelingen tot een duwrolstoel. Deze hybride rollators zijn heel geavanceerd en daardoor zijn ze nog niet voor het grote publiek beschikbaar. Wanneer jij een dergelijke rollator nodig hebt is het wel interessant om een aanvraag bij de gemeente te doen.

 

De gang van zaken na een bezoek door het wijkteam

Is het wijkteam langs geweest dan zal de indicatie steller van de gemeente met een indicatie komen. Er wordt dan een bevestiging afgegeven dat jij recht hebt op een bepaald hulpmiddel. Zou jij enkel met een standaard rollator kunnen voldoen dan wordt er een afwijzende indicatie afgegeven. Daar tegen kan je in beroep gaan wanneer je geen standaard rollator nodig hebt. Heb jij recht op een verstrekking om jouw mobiliteit te bevorderen dan zal er altijd een passing volgen met een hulpmiddelenfabrikant. Daarbij kijkt men naar een aantal zaken. Zo wordt er gekeken naar de toekomst. Heb jij in de toekomst een rolstoel nodig dan zal men eerder een rolstoel aan je willen verstrekken. Gaat het voor nu alleen nog om een speciale rollator dan zal dit in veel gevallen een probleem opleveren. De reden is dat hybride rolstoelen bij veel gemeenten nog niet in het standaard pakket zitten. Wanneer men jouw aanvraag voor een hybride rolstoel niet accepteert maar enkel

met een standaard rolstoel aankomt is een aanvraag van een PGB voor de hand liggend.

 

Een verstrekking via een PGB

Op het moment dat jij je niet kan vinden in de keuze van de gemeente voor een bepaald hulpmiddel is het een optie dat je een PGB aanvraagt. Dat is een bedrag ter waarde van de prijs van de verstrekking die men voor jou had willen doen. Met dat bedrag mag jij gaan ´shoppen´. Dat wil zeggen dat je kijkt of je zelf een hybride rollator/rolstoel kan aanschaffen met dat budget. Is dat inderdaad zo, dan vraag je een offerte op bij de leverancier. Vervolgens handelt de gemeente de verdere aanvraag van jouw hybride rollator af. Je betaalt dan per maand een bedrag in de vorm van een WMO abonnement. Dit abonnement bedraagt 19 euro per maand. Mocht je in de toekomst meer hulpmiddelen nodig hebben dan is de prijs daarvan niet van toepassing op de prijs van het abonnement.

 

Aandachtspunten bij een verstrekking door de WMO

Ga je een aanvraag doen bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning dan is er een aantal zaken waar je goed aan moet denken. Zo moet je erop bedacht zijn dat het goed is om een verklaring van een ergotherapeut te hebben. De ergotherapeut kan jouw aanvraag voor een hybride rollator onderbouwen. Daarnaast heb je een ergotherapeut nodig om weer mobiel te worden met jouw rollator. Verder moet je erop rekenen dat men kijkt naar de toekomst. Wat voor hulpmiddel heb je nodig over een paar maanden. De WMO verstrekt immers zaken voor de lange termijn. Ook kijkt men naar jouw inkomen. Wanneer je een inkomen hebt wat boven een bepaalde grens ligt of wanneer je een stuk vermogen hebt zal men niet overgaan tot de verstrekking van een hulpmiddel. Je zal het dan zelf moeten kopen.

 

Betaal niet teveel voor een hulpmiddel

Heb jij een rollator of een hybride rollator nodig om mobiel te zijn of te blijven, vraag dan eerst offertes op voor je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende offertes om te vergelijken. Dit levert je een interessant voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

 

Ontdek hier de beste deals