Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Wanneer lopen steeds meer moeite gaat kosten is een rollator voor veel mensen een uitkomst. De vraag waar je een rollator kan aanvragen is echter een heikel punt. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is ervoor bedoeld om jou je zelfredzaamheid weer terug te geven. Daar staat tegenover dat bepaalde hulpmiddelen niet onder de WMO vallen. We keken naar de aanschaf van een rollator. En daarnaast keken we naar mogelijkheden om een dergelijk hulpmiddel aan te schaffen.

 

De prijzen van een rollator

We ontvingen van leveranciers een aantal prijsopgaven van rollators. Deze hebben we in het onderstaande schema opgenomen.

Wat voor hulpmiddel schaf je aan Wat krijg je voor die prijs Wat is de prijs van het hulpmiddel
Een standaard rollator Een rollator die niet in hoogte verstelbaar is en zonder extra opties Vanaf 119 euro
Een driewiel rollator Een rollator die niet in hoogte verstelbaar is met drie wielen Vanaf 79 euro
Een aangepaste rollator Een rollator die tevens een duwstoel is Vanaf 299 euro

 

Een hulpmiddel bij de WMO aanvragen

Heb jij een medisch hulpmiddel nodig dan is in veel gevallen de WMO het loket bij de gemeente waar jij je kan melden. Je kan er terecht voor zaken zoals een traplift maar ook bijvoorbeeld voor een rolstoel. Een rollator is doorgaans een hulpmiddel waar men wat anders tegenaan kijkt. Je wordt al snel doorverwezen naar de thuiszorgwinkel wanneer je een rollator wil gaan aanschaffen. Dat is op zich niet zo vreemd want een rollator kan je al vanaf 100 euro kopen in de winkel. Er zijn echter omstandigheden waarin je aanspraak zou kunnen maken op een voorziening vanuit de WMO. Dit is vooral van toepassing wanneer er een rollator nodig is die tevens als rolstoel kan dienen. Wanneer jij qua mobiliteit eigenlijk al een rolstoel zou nodig hebben voor lange afstanden is het dus wel de moeite waard om een aanvraag bij de WMO in te dienen.

 

De indicatie is bepalend

Wanneer er wordt gekeken of jij voor een rollator of een soort hybride model in aanmerking komt is er een indicatiestelling nodig. Daarbij kijkt de indicatiesteller in combinatie met het wijkteam naar de fysieke beperkingen die jij ondervindt in het dagelijkse leven. Daarbij kijkt men of een aangepaste rollator de oplossing zou zijn voor de problemen die jij hebt. Wanneer jij op de lange termijn geholpen bent met een dergelijk hulpmiddel zou de gemeente er eventueel mee akkoord kunnen gaan. Daarbij moet je een grote slag om de arm houden want de meeste gemeenten zijn erg terughoudend met dit soort verstrekkingen. Men kijkt immers ook naar de langere termijn. Wanneer de verwachting is dat jij uiteindelijk in een rolstoel zal belanden is men eerder bereid om een duwrolstoel te vergoeden.

 

Zorg voor een goede onderbouwing

Wanneer jij een rolstoel of een rollator nodig hebt is het van het grootste belang dat je een ergotherapeut inschakelt. Deze zal met jou samen kijken wat er nodig is om jou mobiel te houden. Een ergotherapeut wordt in veel gevallen door de zorgverzekering vergoed. In een aantal gevallen valt het onder de aanvullende verzekering. De ergotherapeut zal een verslag schrijven wat je kan indienen bij de indicatiestelling. Wanneer daaruit blijkt dat jij een hulpmiddel nodig hebt wat meer biedt dan een standaard rollator is het mogelijk dat men de aanvraag honoreert. In een aantal gevallen zal men echter alsnog verwijzen naar de winkel om daar zelf een hulpmiddel aan te schaffen. De ervaringen zijn verschillend per gemeente. Een lokale ergotherapeut is vaak goed op de hoogte van deze regels ter plekke.

 

Zaken die de keuze voor een rolstoel of een rollator bepalen

Er is een aantal zaken wat voor jou de keuze bepaalt tussen een rolstoel of een rollator. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Jouw behoefte aan hulp en ondersteuning. Kan jij nog helemaal zelfstandig over straat dan zal men niet snel klaarstaan met de verstrekking van een duwrolstoel. Dat is immers iets waarbij je hulp nodig hebt. Is dit echter niet zo en heb je op straat behoefte aan hulp en ondersteuning en is er iemand die met je mee kan gaan dan zal er sneller een rolstoel dan een rollator worden verstrekt. Dat is een praktische afweging waardoor jij ook op straat mobiel blijft.
  • Het toekomstperspectief. Heb jij alleen door een tijdelijke blessure een rollator nodig maar is deze hulp van zeer korte duur dan zal men jou geen rollator verstrekken. Een rolstoel is dan evenmin van toepassing. Er wordt geadviseerd om een rollator of rolstoel te huren bij de thuiszorgwinkel voor de tijd die jij nodig hebt. Heb je een aanvraag voor een rollator maar is de verwachting dat de aandoening erger wordt waardoor jij binnen een paar maanden een rolstoel nodig zal hebben dan zal de WMO voor jou een rolstoel verstrekken.

Aandachtspunten bij de WMO

Wanneer je een aanvraag gaat doen bij de WMO is er een aantal zaken waar je aan moet denken. Zo moet je vooraf goed bedenken dat het niet gaat om een gratis verstrekking zoals in het verleden vaak wel het geval was. Je betaalt een bruikleenvergoeding voor het hulpmiddel. Daarbij gaat men uit van een abonnement wat 19 euro per maand bedraagt. Daarnaast hanteert de WMO een maatstaf voor jou qua inkomen. Heb jij een stuk eigen vermogen of komt jouw inkomen boven een bepaalde grens dan krijg je geen hulpmiddelen verstrekt. Je zal ze dan zelf moeten kopen.

 

Vergelijk eerst prijzen voor je aanschaft

Zal je zelf een aangepaste rollator of een standaard model moeten aanschaffen dan is het advies altijd om eerst prijzen te vergelijken. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt dan meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Jouw voordeel kan daardoor oplopen tot wel 20 procent.

 

Ontdek hier de beste deals