Ouder worden komt met gebreken, dat is iets wat helaas bekend is. Wanneer je al wat ouder wordt is het dan ook niet meer voor iedereen vanzelfsprekend dat je in je eigen huis kan blijven wonen. Bij veel mensen is dit echter wel heel gewenst. Dat is de reden waarom Senior Comfortzorg is opgezet. Het gaat hier om een organisatie waar men de middelen en de personen heeft om jou te begeleiden bij het thuis wonen wanneer dit niet vanzelfsprekend is. We hebben een aantal zaken op een rij gezet waarmee comfortzorg jou kan helpen. Daarnaast keken we naar de manieren om deze zorg te bekostigen.
Inhoudsopgave
De bekostiging van Senior Comfortzorg
Senior Comfortzorg is een manier van zorg die je niet zelf hoeft te bekostigen. Het goede nieuws is dat dit grotendeels gebeurt vanuit de overheid. Daarbij maakt men onderscheid tussen twee vormen van zorg. Men gaat uit van de zorg van een aantal uren per week, wat niet inhoudt dat je recht hebt op een verblijf in een instelling, en 24-uurs zorg. In dat laatste geval heb je wel recht op verblijf in een instelling. We zullen de twee manieren van zorg en bekostiging voor je toelichten.
Bekostiging vanuit de gemeente
Heb je een aantal uren zorg per dag nodig maar gaat het niet om de volledige 24 uur, dan heb je in veel gevallen recht op hulp vanuit de gemeente. Om te bepalen of dit ook op jou van toepassing is vindt er allereerst een indicatie plaats. Die indicatie gebeurt vanuit een wijkteam of vanuit de wijkverpleegkundige. Deze komt kijken hoeveel uur zorg er mag worden geïndiceerd op weekbasis. Aan de hand daarvan wordt een budget toegekend. Het gaat hier om het zogeheten Persoons Gebonden Budget wat je verstrekt krijgt via de Wet Maatschappeljike Ondersteuning. Dit budget omvat een aantal uren wat verspreid is over persoonlijke verzorging, begeleiding individueel, begeleiding groep en verpleging. Het budget kan in natura worden afgenomen waarbij de gemeente bepaalt welke organisatie de zorg levert. Daarnaast kan je kiezen voor een budget in de vorm van een PGB waarbij je zelf de zorgverlener kan uitkiezen. In dat geval kan je een keuze maken voor Senior Comfortzorg.
Bekostiging vanuit de zorgverzekering
Heb je gezien jouw fysieke en eventueel ook geestelijke beperkingen recht op 24 uurs zorg dan maak je aanspraak op de WLZ. Dit staat voor de Wet Langdurige Zorg. Dit houdt in dat je recht hebt op die vergoeding die men anders aan een verpleeginstelling had moeten betalen. Ook hierbij maakt men de indeling tussen een pakket in natura en een pakket met een Persoons Gebonden Budget. Dit houdt in dat jij zelf mag kiezen bij welke organisatie je de 24 uurs zorg inkoopt. Dit pakket bestaat net als het pakket bij de gemeente uit persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding in een groep en begeleiding individueel. Je mag zelf bepalen hoe deze kosten worden verdeeld. Via het persoonlijke budget maak jij ook hier aanspraak op de diensten van Senior Comfortzorg.
Praktische ondersteuning
Senior Comfortzorg onderscheidt zich van andere organisaties doordat men onder andere heel specifieke vormen van praktische ondersteuning aanbiedt. Wanneer jouw geheugen slechter wordt is dat niet iets waar jij je bij hoeft neer te leggen. Met de nodige ondersteuning kan men jou helpen om je geheugen te verbeteren. Verdere achteruitgang kan voorkomen worden met de juiste zorg. Dat is slechts een van de punten waarbij men speciaal geschoold personeel kan inzetten om jou te helpen.
Zo word je niet alleen verzorgd, je hebt ook nog eens een betere kwaliteit van leven. Is er sprake van dementie dan kan men de dementerende persoon extra begeleiding bieden waardoor ook in dit geval langer veilig thuis kan blijven gewoond. Dit alles zorgt ervoor dat een senior niet zo snel uit de persoonlijke vertrouwde omgeving vandaan moet verhuizen.
Palliatieve zorg
Zorg in de laatste levensfase, de palliatieve zorg, is een speciale tak van zorg voor begeleiding en verpleging. Ook in deze levensfase wil men zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Een verhuizing naar een hospice is niet voor iedereen even gewenst. De eigen vertrouwde omgeving biedt in dit geval juist troost en dat is waar het bij de palliatieve zorg om draait. Zowel de senior als de familie worden ontzorgd waardoor de contacten zo goed en zo hecht mogelijk zijn zonder dat er al teveel stress bij om de hoek komt kijken. Palliatieve zorg is een vorm van zorg waarbij men niet alleen de senior begeleidt bij het levenseinde. Ook na het overlijden wordt de familie ondersteund bij de werkzaamheden en het rouwproces die worden doorlopen. Dat maakt dit Senior Comfortzorg tot een zorgverlener die een volledig en gespecialiseerd pakket zorg verleent.
Voordelen van Senior Comfortzorg
Senior Comfortzorg heeft voordelen die van groot belang zijn bij de keuze voor een zorgverlener. Zo wordt er een persoonlijk team voor jou opgesteld van mensen die de zorg komen verlenen. Gaat het om een aantal uren zorg per week via de gemeente dan wordt deze zoveel mogelijk door een vaste persoon geleverd. Dat is een stuk praktischer en prettiger dan dat er iedere dag een andere persoon langs komt zoals bij veel grotere organisaties vanuit de gemeente wel vaak gebeurt.
Prijzen opvragen
Voordat je zorg gaat inkopen is het advies om eerst prijzen op te vragen. Dat doe je met de onderstaande button. Zodoende ontvang je gelijk een aantal offertes om naast elkaar te leggen. Aan de hand hiervan selecteer jij snel de beste zorgverlener.