Het verkeer is een plek waar veel senioren in de problemen komen op de fiets. De reden is dat jouw stabiliteit niet meer is zoals deze was in jouw jongere jaren. Wie veilig wil fietsen zal dan ook moeten uitkijken naar een passende oplossing. We hebben een paar van deze oplossingen voor jou op een rij gezet. Daarbij ontvingen we prijsopgaven van leveranciers en we kregen tips van gebruikers.
Inhoudsopgave
Wat kost veilig fietsen
We hebben de prijsopgaven die we ontvingen van leveranciers ondergebracht in de onderstaande tabel.
Wat koop je | Wat krijg je voor die prijs | Wat is de prijs vanaf |
Zijwielen voor een volwassen fiets | Zijwielen exclusief montage | Vanaf 335 euro |
Een driewieler voor volwassenen | Driewieler met 6 versnellingen exclusief montage | Vanaf 650 euro |
Een fiets met lage instap voor volwassene | Lage instap fiets voor volwassenen | Vanaf 599 euro |
Een tandem fiets | Tandem voor volwassenen | Vanaf 1989 euro |
Zijwielen voor een fiets
Zijwielen is een optie die vaak wordt gekozen wanneer je te maken hebt met instabiliteit waarbij je alsnog op je eigen fiets wil blijven rijden. De zijwielen bieden jou dan net het extra stuk stevigheid wat je nodig hebt. Zijwielen zijn erg geliefd in vergelijking met de eerder genoemde opties. Dat komt doordat je geen andere fiets hoeft aan te schaffen. Naar verhouding is het de goedkoopste oplossing wanneer je veilig het verkeer in wil gaan. Risico bij zijwielen is wel dat je gemakkelijk kan omslaan bij het op- en afrijden van een stoeprand. Daarnaast neemt een fiets met zijwielen extra ruimte in wanneer je een eigen fietsenschuurtje hebt of een eigen berging bij je huis.
Een driewieler voor volwassenen
Een driewieler voor volwassenen is een optie die eveneens vaak wordt gekozen. Daarbij maken we onderscheid tussen een driewieler met twee wielen voor of achter. De variant met twee wielen aan de voorkant is een stuk stabieler bij stoepranden dan de variant met twee achterwielen. Een probleem is echter de wendbaarheid. Een driewieler met twee voorwielen is wat minder wendbaar dan een driewieler met twee achterwielen. Daarnaast speelt bij de driewieler altijd het stallen van de fiets een belangrijke rol. Wanneer jouw berging of schuur niet al te groot is zal de driewieler er niet altijd in passen. Wanneer je niet dagelijks van de driewieler gebruik maakt is er ook altijd de – duurdere – optie van een opvouwbare driewieler. Je hebt dan minder ruimte nodig maar je moet wel een aantal handelingen verrichten voor je jouw driewieler kan gebruiken.
Een fiets met een lage instap
Ervaar jij vooral problemen met het opstappen bij jouw fiets dan is een fiets met een lage instap een goede keuze. Deze fietsen zijn er in heel veel prijsklassen en het zijn geen heel uitzonderlijke fietsen om te zien. Je rijdt dus op een relatief ‘standaard’ fiets. Deze fietsen zijn er van A-merken, van fabrikanten van revalidatie fietsen maar ook van goedkope B-merken. Let bij de aanschaf van een dergelijke fiets altijd op de punten die we in het laatste stukje zullen omschrijven.
Een tandem fiets
Is alleen het verkeer ingaan voor jou niet meer te doen en heb je altijd iemand bij je, dan is een tandem fiets een heel gezellige maar ook gelijk praktische oplossing. Zeker wanneer je naast een probleem met jouw stabiliteit ook nog eens een probleem met je zicht hebt is een tandem een geweldige uitkomst. Tandems zijn leverbaar in meerdere uitvoeringen. Let erop dat je kiest voor een tandem met een instap die laag genoeg is. Een dubbele standaard voor veilig opstappen is eveneens aan te bevelen.
Aandachtspunten bij veilig fietsen
Bij de aanschaf van een fiets uit de bovengenoemde categorie is er een aantal
aandachtspunten wat je goed in de gaten moet houden. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Let op de ruimte bij jou thuis. Heb je als bergruimte een schuur of een eigen fietsenstalling dan moet er wel genoeg ruimte zijn voor een fiets oplossing zoals de oplossingen die we benoemden. Een set zijwielen is in dat geval de meest praktische oplossing. Dit is echter niet altijd de meest populaire oplossing. Let er dus op dat je een plek hebt om de fiets te stallen. Eventueel kan je in je tuin een overkapping laten bouwen voor de fiets.
- Pas op met zelf monteren. Goedkopere fietsen moet je over het algemeen nog zelf afmonteren. Dat is een klusje wat gemakkelijk lijkt maar het doorgaans niet is. Wanneer je een dergelijk pakket koopt, informeer dan naar een beschikbare service om de fiets voor jou te monteren. Is deze niet beschikbaar, laat de klus dan uitvoeren door een lokale fietsenmaker. Zo weet je namelijk zeker dat jij echt veilig de weg op kan.
Zaken die de prijs bepalen
De prijs van een veilige fiets wordt bepaald door een aantal factoren die we voor je zullen benoemen. Allereerst speelt de uitvoering van een fiets een belangrijke rol. Het aantal versnellingen en mogelijkheden voor een instelling is van het grootste belang bij de prijs. Een fiets met drie versnellingen is een stuk goedkoper dan een fiets met 6 versnellingen. Daarnaast speelt de uitvoering een belangrijke rol. Een fiets die bestaat uit goedkoop aluminium mag dan lichter zijn en goedkoper, een vol metalen frame is vaak een stuk stabieler maar ook duurder. Let dus bij de aanschaf van een fiets ook op de kwaliteit van de uitvoering. Ook de mate waarin een fiets wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol. Gaat het om een heel courant model wat in bulk wordt gemaakt dan zal je daar doorgaans minder voor betalen. Een fiets die maar heel weinig en eigenlijk alleen op bestelling wordt gemaakt is een stuk duurder.
Vergelijk eerst de prijzen
Een veilige fiets kan een kostbare aanschaf zijn. Let dus op de prijzen en vergelijk deze voor je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Dit levert je een prijsvoordeel oplopend tot 20 procent op.