De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Eens komt er echter een moment in het leven waarop dit niet meer mogelijk is. In dat geval is het goed om te weten waar je rekening mee houdt bij het verhuizen naar een zorgwoning. We hebben een aantal prijzen van een dergelijke verhuizing voor je opgezocht. Daarnaast keken we naar redenen waarom verhuizen naar een zorgwoning een aantrekkelijke optie kan zijn.
Inhoudsopgave
De kosten van verhuizen naar een zorgwoning
We ontvingen van een aantal verhuisbedrijven de prijsopgaven van een verhuizing naar een zorgwoning. We hebben de tarieven in onderstaande tabel ondergebracht.
Om wat voor dienst gaat het | Wat krijg je geleverd voor die prijs | Wat is de prijs |
Een verhuiswagen | Verhuiswagen voor een halve dag | Vanaf 550 euro |
Een verhuizer | Verhuizer, tarief per uur | Vanaf 39 euro |
Een verhuizer-monteur | Verhuizer-monteur die naast standaard verhuiswerk ook bijvoorbeeld meubilair in elkaar zet en elektronica plaatst. Tarief per uur | Vanaf 59 euro |
Een verhuisregisseur | Een verhuizer-regisseur die voor jou de coördinatie uit handen neemt. Tarief per uur | Vanaf 59 euro |
Wanneer is verhuizen echt onvermijdelijk
Verhuizen is een moment wat je het liefste nog zo lang mogelijk uitstelt. Niemand verhuist immers graag uit zijn of haar oude vertrouwde omgeving. Een verhuizing is echter onvermijdelijk in een aantal omstandigheden. Deze hebben we voor jou op een rijtje gezet.
- Jouw oude woning wordt te onveilig. Dit is iets wat bijvoorbeeld kan komen doordat er een steile trap in je huis zit. Je kan dan kiezen voor een traplift om de trap te overbruggen maar dat zal maar zelden genoeg zijn. In veel gevallen blijkt de trap het topje van de ijsberg te zijn. Er zijn meer punten die onveilig zijn waarbij je mag denken aan de badkamer of het toilet. Ook de drempels in een huis kunnen voor vele ouderen letterlijk een struikelblok zijn. In dit geval sta je ofwel voor een grootschalige aanpassing van jouw woning of voor een verhuizing. Wanneer het gaat om een koopwoning maak je het huis daarmee op termijn geschikt voor een steeds kleinere doelgroep. Vanuit dit oogpunt verhuizen senioren vaak naar een zorgwoning.
- Het sociale vangnet ontbreekt. Wanneer je ouder wordt ben je in een aantal gevallen aangewezen op de hulp van anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het uitlaten van de hond, het koken van een pannetje eten of bijvoorbeeld persoonlijke verzorging in de ochtend en de avond. Ook boodschappen doen kan onder deze hulp vallen. Wanneer jij wat dit betreft geen sociaal vangnet hebt en jouw kinderen niet in de buurt wonen zal je eerder zijn aangewezen op een zorgwoning. Je verhuist dan naar een omgeving waar een verzorgende in de buurt is. Daarnaast zijn er rondom deze woningen vaak oplossingen om jou praktisch te helpen.
Verhuizen zonder zorgen
Een verhuizing kan een behoorlijke onderneming zijn. Dat is zeker het geval wanneer je van een rijtjeshuis naar een relatief kleinere zorgwoning gaat. In dit geval zal er een hoop inpakwerk moeten gebeuren. Steeds meer verhuisbedrijven bieden jou een verhuisregisseur of een verhuiscoach aan. Deze verhuisregisseur zal voor jou het meeste werk uit handen nemen en hij of zij zal ervoor zorgen dat het logistieke deel van de verhuizing op rolletjes loopt. Jij hebt geen omkijken naar het inpakken en uitpakken van jouw spullen. Je krijgt een draaiboek met een tijdschema erin vermeld. De regisseur zal in de gaten houden dat alles volgens schema verloopt. Ook onderhoudt hij het contact met de verhuizers zodat jij ongestoord kan wachten tot de verhuizing voorbij is. Een verhuiscoach is een persoon die jou helpt met andere zaken tijdens de verhuizing. Deze persoon helpt jou bijvoorbeeld bij het sorteren van jouw spullen bij een verhuizing. Verder helpt de verhuiscoach met de gewenning aan de nieuwe woonsituatie. Op die manier maak jij een goede warme start in je nieuwe huis.
Een vergoeding voor verhuizen
Er bestaan vanuit de overheid meerdere manieren van een vergoeding voor een verhuizing naar een zorgwoning. Er is zelfs een vergoeding wanneer je met hulpmiddelen alsnog in je oude woning blijft wonen. Voor het verhuizen kan je een aanvraag indienen bij de gemeente. Je gaat naar het loket van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daar leg je uit wat de situatie is en waarom je wil verhuizen naar een zorgwoning. Men kijkt dan bij jou ter plekke naar de situatie en bepaalt of een verhuizing inderdaad noodzakelijk is. Blijkt dit het geval te zijn dan krijg je van de gemeente een verhuisvergoeding verstrekt. Deze vergoeding is vaak voldoende om het verhuisbedrijf te betalen. Een andere vergoeding kan komen in de vorm van bijzondere bijstand. Dit wordt verstrekt wanneer je moet verhuizen naar een zorgwoning terwijl de financiële middelen daarvoor ontbreken. In dat geval krijg je een vergoeding die een deel van de kosten van het verhuisbedrijf dekt. Een vergoeding voor blijven wonen in je oude huis krijg je via de WLZ. Dit is de Wet Langdurige Zorg. Wanneer je eigenlijk 24 uur per dag zorg en verpleging aan huis nodig hebt krijg je dit vergoed in een pakket voor thuis wonen. Je kan dan thuiszorg inkopen waardoor jij nog zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen.
Vergelijk eerst prijzen
Voordat je een verhuisbedrijf inschakelt is het goed om eerst prijzen op te vragen. Dat doe je met de onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende offertes van verhuisbedrijven. Aan de hand van deze offertes selecteer jij het verhuisbedrijf wat voor jou het meest aantrekkelijk is. Jouw voordeel kan daardoor behoorlijk oplopen,.