Informatie, tips en advies
Ontdek hier de beste deals

Iedereen wil het liefste in zijn of haar oude vertrouwde omgeving blijven wonen. Wanneer je echter ouder wordt is dit een keuze die je niet meer zomaar maakt. Een trap in je huis kan zomaar een gevaarlijk obstakel worden. Zeker nadat je al een keer een valpartij op een trap hebt meegemaakt zit de angst er bij veel mensen goed in. Je komt dan ook op een bepaald moment voor een keuze te staan. Kies je voor een woningaanpassing of ga je verhuizen. We hebben beide zaken voor je toegelicht. Verder keken we naar zaken die je overweegt wanneer je de keuze moet gaan maken. We hebben het geheel in een stappenplan voor je opgesteld.

 

Stap 1: kijk welke obstakels er zijn in je oude huis

Een eerdere valpartij van de trap geeft uiteraard al aan dat er gevaarlijke plekken zijn in jouw huis. Maak voor jezelf een opsomming van de obstakels die je tegenkomt in jouw huis. Daarbij denk je aan de trap maar bijvoorbeeld ook aan de badkamer. Een opstaande douchebak of een bad waar je in moet stappen kunnen al gevaarlijke obstakels zijn. Daarnaast let je op drempels in je huis. Wanneer je een rolstoel of rollator nodig hebt om te kunnen bewegen in jouw huis let je op de draaicirkels die je kan maken binnenshuis. Deze lijst maak je niet alleen voor jezelf: je hebt deze ook nodig wanneer je bij de gemeente een aanvraag gaat doen voor hulpmiddelen waarbij je aanspraak maakt op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

 

Stap 2: kijk naar jouw sociale netwerk

Wanneer je op het punt staat om een keuze te maken voor een woningaanpassing of een verhuizing breng je jouw sociale netwerk in je huidige woning in kaart. Is er een vriendelijke behulpzame buur die jou kan helpen bij bijvoorbeeld de hond uitlaten, een pannetje eten koken, een boodschap doen of een stukje persoonlijke verzorging, dan schrijf je dit op. Ook dit heb je straks nodig bij het gesprek met de gemeente wanneer je hulp en zorg wil gaan inkopen via de thuiszorg. De bovenstaande zorgtaken vallen onder de noemer mantelzorg. Wonen jouw eigen kinderen in de buurt en kunnen die helpen bij jou, noteer dat dan ook.

 

Stap 3: een huurwoning of een koopwoning

Belangrijk bij jouw verhuizing is of je in een huurwoning of een koopwoning woont. Woon je in een koopwoning dan zal jouw woning na de permanente aanpassingen moeilijker te verkopen zijn. Een traplift zal altijd zijn gaten in de traptreden achterlaten en een bad wat eruit is gesloopt wordt vervangen door een inloopdouche. Voor veel mensen is een bad echter aantrekkelijker in een badkamer. Bij een huurwoning moet de verhuurder nog akkoord gaan met de aanpassingen van het huis. Immers, door de aanpassingen wordt ook jouw woning voor een kleinere doelgroep geschikt. Wanneer de verhuurder beschikt over aangepaste woningen zal hij eerder geneigd zijn om jou urgentie te geven voor de verhuizing naar een aangepaste woning. Bij een koopwoning heb je de keuze voor aanpassingen voor een deel nog zelf in de hand.

 

Stap 4: een progressief beeld

Wanneer je beperkt raakt in je motoriek is dit iets wat zich vaak gestaag zal voortzetten. Je spreekt dan van een progressief beeld. Niet goed meer kunnen traplopen zal dan op den duur uitmonden in moeizaam door je huis heen lopen. Er is dan op termijn meer nodig om jou mobiel te houden. Daarbij mag je denken aan een rollator maar bijvoorbeeld ook aan een rolstoel. In dit soort situaties moeten op den duur deurposten worden verbreed en moeten er drempels worden weggehaald. Het gaat dan om een grote verbouwing waarbij je moet bedenken dat je beter niet te laat met een verhuizing moet gaan beginnen. Wordt het thuis te gevaarlijk of val je een keer dan is een verblijf in een zorghotel vaak onvermijdelijk terwijl je dat juist liever niet wil. Het is dus goed om vooruit te kijken en de potentiële obstakels in jouw huis in kaart te brengen.

 

Stap 5: Oriënteer je

Oriënteer je vast op de woningen waar je eventueel naartoe zou willen verhuizen. Informeer of er een wachtlijst is voor een bepaalde zorgwoning. Laat je op die wachtlijst zetten wanneer een verhuizing naar een zorgwoning noodzakelijk is. Kijk ook in je eigen omgeving, wanneer je liever thuis wil blijven wonen, naar thuiszorgorganisaties en meld je daarbij aan. Zodoende weet je zeker dat je hulp kan inkopen wanneer je dit nodig hebt.

 

Stap 6: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Wanneer je voor een keuze staat tussen thuis blijven wonen of verhuizen schakel je de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in. Namens het wijkteam komt er iemand langs voor een keukentafelgesprek. Daarbij wordt jouw zorgvraag in kaart gebracht. Men kijkt of er een aanpassing in jouw huis noodzakelijk is. Is verhuizen een betere optie dan schakelt men dat traject in. Er volgt een indicatie voor aanpassingen of voor huishoudelijke hulp. Is een verhuizing noodzakelijk dan zal men dit traject voor jou inschakelen. Er volgt dan een indicatie voor een verhuisvergoeding naar een zorgwoning.

 

Stap 7: in geval van voorzieningen

Heb jij voorzieningen nodig zoals een badlift of bijvoorbeeld een traplift dan volgt er het traject waarin voorzieningen worden aangevraagd. Aan de hand daarvan volgt een passing van de benodigde hulpmiddelen. Kan jij je vinden in de hulpmiddelen die uit de passing komen dan worden deze in bruikleen aan jou verstrekt. Kan jij je hier niet in vinden dan mag je aan de hand van een Persoons Gebonden Budget gaan shoppen voor de benodigde hulpmiddelen. Vanaf het moment van de afgifte van de offerte neemt de gemeente de afhandeling dan weer over.

 

Vergelijk eerst prijzen

Bij hulpmiddelen maar ook bij het inschakelen van een verhuisbedrijf is het goed om eerst prijsopgaven op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt gelijk een aantal vrijblijvende offertes om te vergelijken. Dit kan jou een voordeel oplopend tot wel 20 procent opleveren.

Ontdek hier de beste deals